Moisès
Bertran Ventejo
Moisès, Bertran Ventejo
Currículum
Nascut a Mataró al febrer de l’any 1967, Moisès Bertran i Ventejo és Professor Superior de Piano; Solfeig i Teoria de la Música; i Composició i Orquestració, pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. També va realitzà un Màster en Música i un Doctorat en Arts Musicals a The Hartt School de la Universitat de Hartford, als Estats Units d’Amèrica. Importants mestres en la seva trajectòria foren Salvador Pueyo i James Sellars, en composició, i Maria Jesús Crespo i Luiz de Moura Castro, en piano.

Ha estat professor de piano, matèries teòriques, orquestració i composició tant a Catalunya com als Estats Units d’Amèrica i a Colòmbia, exercint en diverses institucions com son el Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona; el Conservatori Municipal de Música d’Igualada; 'The Hartt School' – University of Hartford (Connecticut/USA); i la Universidad EAFIT (Medellín, Colòmbia), institució aquesta última en la que fou també Director del Departament de Música. De 2008 a 2010 fou el Director del Conservatori de Música de la Universitat Nacional de Colòmbia, a Bogotà, institució de la que n’és actualment Professor Titular de Composició en Dedicació Exclusiva.

De la seva producció, que compta avui en dia amb més de 100 títols, moltes obres s’han interpretat freqüentment en concert, havent obtingut premis amb algunes d’elles tant a Europa como a Amèrica, entre ells: Primer Premi Ma Dolors Calvet i Prats, 3a edició, Vilafranca del Penedès, 2012 per la obra 'Sis Preludis per a Piano'; 3er Premi 'Oreste Sindici', Itàlia 2003; 2on Premi en la XVII National Association of Composers USA - Joves Compositors, Los Angeles (Estats Units) 1995; 2on Premi Concurs Internacional de Composició Francesc Civil / Ciutat de Girona, 1996; IX Premio Constitución (Junta de Extremadura), 1991.

A l’agost de 2006 va estrenà i dirigí la seva obra 'Homenatges, suite en 8 moviments i epíleg per a 22 pianos' a la ciutat colombiana de Medellín amb ampli ressò internacional. Ha realitzat també la revisió i finalització del Quintet per a Piano i Cordes Op. 49 en sol menor del compositor català Enric Granados, obra que en la versió actual de Moisès Bertran fou editada per Editorial Boileau i gravada pel segell discogràfic COLUMNA MÚSICA. Amb COLUMNA MÚSICA ha produït també tres CDs monogràfics: 'Variacions i Fantasia' (2007), el qual conté música per a piano sol, piano a quatre mans i música de cambra, sent-ne Moisès Bertran el pianista per a tota la producció; 'Suau, la teva veu' (2012), amb quasi tota la seva obra de Lied, en les veus de Rosa Mateu, Laura Alonso i Mónica Luezas, també amb Moisès Bertran com a pianista; i, el més recent, 'Camins de vidre' (2020), que conté vuit obres de cambra per a violí, viola i piano, la major part d’elles escrites per a l’Ala Voronkova, qui n’és la violinista de la producció acompanyada magistralment per Guerassim Voronkov al piano i a la viola, interpretant també ell en solitari els ‘Sis preludis per a piano’. Fou el Director de la 'Setmana Colombo-Catalana' durant els anys 2003-2008, festival de música contemporània al voltant de les músiques dels segles XX i XXI de Colòmbia i Catalunya, patrocinat principalment per l’Institut Ramon Llull, la Universitat EAFIT (Medellín) i la Universitat Nacional de Colòmbia. L’abril del 2016 va veure la llum un quart CD monogràfic, ‘Momentos Sinfónicos’, amb bona part de la seva obra simfònica; un treball conjunt de la Universitat Nacional de Colòmbia; la Orquestra Simfònica Nacional de Colòmbia; els mestres Guerassim Voronkov, Tomasz Golka i Tetsuo Kagehira; i la interpretació dels solistes Ala Voronkova, Rosa Mateu i Jonathan Camps. A l’octubre de 2017 va estrenar amb gran èxit de públic i de crítica la seva primera òpera ‘El último día de Francisco Pizarro’, a la capital colombiana, Bogotà, en cooperació amb la Universitat Nacional de Colòmbia i el Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo.

Recentment s’ha endinsat en la composició amb incorporació d’instruments tradicionals. Per a instruments tradicionals coreans ha compost: ‘Haebangchon Trio’, per Haegeum, Daegeum i Gayageum; ‘Imagined Recollections’, per Haegeum, Piri-Taepyongso, piano i percussió; i ‘A Gimhae Fantasy’, per a un conjunt instrumental de 25 Gayageums i dos percussionistes. ‘Tres Instants en la Memòria’ és la seva contribució al repertori per a Tenora, amb un concertino per a l’instrument i orquestra simfònica.

Fou escollit membre de la Societat d‘Honor Musical Americana Pi Kappa Lambda, l’any 1994 i, des de 1993, és membre de la Associació Catalana de Compositors. La seva música està publicada per les editorials Clivis Publicacions, Fondo Editorial Universidad EAFIT, La Mà de Guido, Amalgama-Tritó, Dinsic Publicacions Musicals, i Editorial Boileau.
www.moisesbertran.com
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Correu electrònic : mbertran@hotmail.com
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.