Montserrat
Torras Salvador
Montserrat, Torras Salvador
Biografia
Montserrat Torras neix l'any 1973 a Barcelona. Comença els seus estudis de música (piano i solfeig) als 8 anys, amb Mercè Capdevila i posteriorment amb Jean-Pierre Dupuy i Moisès Bertran. Durant aquest anys, al Conservatori Superior de Música del Liceu, obté el títol superior de Solfeig i Teoria de la Música, compaginant aquests estudis amb els que sobre improvisació, realitza al Taller de Músics, per mor de prendre contacte amb altres tipus d’estils musicals.

L’any 2000, durant la seva assistència a un Curs Internacional de Composició dirigit per Teresa Catalán, entra en contacte amb el compositor Rober Beaser, professor de composició de la Julliard School of Music de Nova York (USA), que imparteix classes magistrals a l’esmentat curs i que li comenta la conveniència d’ampliar els seus estudis musicals als Estats Units.

L’any 2001 comença estudis de composició amb els compositors Michael Gandolfi i Lee Hyla al New England Conservatory de Boston (USA), assolint el títol de Màster en Música l’any 2003. Actualment treballa en la elaboració de la Tesi Doctoral per a la obtenció del títol de Doctor en Arts Musicals per aquesta institució.

Durant els seus anys d’estudiant al New England Conservatory (2001-2006), rep encàrrecs per part de diversos grups de música contemporània i les seves obres s’estrenen a ciutats com Boston, Nova York, München, Amsterdam, Perugia i Barcelona (l'Auditori i el MACBA) entre d'altres.

L’estiu del 2003, convidada a la temporada de concerts estivals Tanglewood, treballa en dues obres que s’estrenen aquell mateix estiu en el Ozawa Hall: String Quartet in One Movement, interpretada pels Fromm Players, i La Jornada per a orquestra de vents interpretada pel Boston University Tanglewood Institute i dirigida per Fred Harris.

Durant la temporada del 2004-05 el grup Collage New Music format per músics de la Boston Symphony Orchestra l'anomena ‘Compositora en Residència’ i li encarrega l’obra Nomad, que s’estrena en el Paine Hall, Harvard University. Així mateix, dona vàries xerrades sobre la seva música a universitats, escoles i sales de concert de la ciutat de Boston.

L’any 2006, David Garland l’entrevista i dóna a conèixer la seva música en el programa Spotlight a WNYC (New York Public Radio).

Entre els anys 2004 i 2006, imparteix classes de composició, teoria musical, harmonia i entrenament auditiu en el New England Conservatory i en la Northeastern University. Participa en la sèrie de concerts Tuesday Night New Music Concerts i en la Jordan Hall Composer’s Series i s'encarrega d’organitzar col•loquis amb compositors com Chinary Ung, John Adams i David Rakowsky. Activitat que compatibilitza amb la seva assistència a xerrades de compositors com Elliott Carter i Pierre Boulez.

Entre els premis i beques rebuts, destaquen el BMOP/ NEC Composition Contest, el Honors String Quartet Competition, la beca de la Fundación Autor, el Tourjeé Alumni Award, i el NEC Merit Scholarship. La seva música ha estat interpretada per grups com Firebird Ensemble, New Gallery Concert Series, Dinosaur Annex, the Henschel String Quartet, the Jupiter String Quartet, Duodava, Primary Duo, Boston Modern Orchestra Project, NEC Honors Orchestra, NEC Honors String Quartet, i TMC (Tanglewood Music Center). El 2003 la Boston Modern Orchestra Project estrena l’obra per a orquestra de cambra Abans, la qual és interpretada en dues ocasions més.
Contacte
Pot posar-se en contacte amb el compositor a través dels mitjans següents :
Montserrat Torras Salvador : mtorrascomposer@gmail.com
Associació Catalana de Compositors
Pg. Colom 6 · Espai IV
08002 · Barcelona

2009 © Associació Catalana de Compositors.